På tur med Monica Moer 2019

Foto: Monica Moer

Monica gjennomførte turen over flere etapper i 2019. Her er er hennes beskrivelse og tips til turen.

På vårens første fridag (1. mai) gikk startskuddet fra Bjørvika og nordover langs vakre Akerselva. Jeg hadde valgt å gjennomføre langturen i etapper da jeg ikke hadde mulighet til å ta meg fri i 4 uker for å få gjennomført turen i ett strekk. Helger og enkelte ettermiddager i mai gikk med til å vandre langs Rondanestien. Jeg var så heldig å få med meg venner og familie som turfølge nesten hver gang, men enkelte etapper trasket jeg alene. Det var mange dager med mye regn og vått skogsterreng, men hva gjør vel det når naturen er så vakker på denne årstiden. Rondanestien passerer rett forbi min egen ‘hjemskog’ men det var allikevel en flott opplevelse å gå igjennom andre deler av Romeriksåsen enn den jeg ferdes i til vanlig. 

Mot slutten av mai hadde jeg gått meg frem til fylkesgrensen til Hedmark og det var på tide å ta en hel helg på tur og ikke bare dagsturer.

Med min kollega, Kjersti, vandret vi glade og fornøyde innover Stange skogene og Romedal Allmenning i pinsen. Områdene til Hamar og Hedmarken Turistforeningen byr på mange flotte og vel bevarte koier hvor det er en fryd å hvile ut en sliten turkropp. Pinsehelgen kom rett etter noen dager med fryktelig mye vær og vind på Østlandet så etappen mellom Gammelsaga og Malungen bød på noe som minnet mer om en hinderløype. Det lå trær veltet over store partier av stien så vi brukte mye lenger tid enn planlagt, men vi kom oss igjennom vi. Det skal føyes til at stien en drøy uke senere ble stengt igjennom dette partiet😊

Det ble noen få dagsturer til i juni før sommerferien kom og muligheten til å dra på en noe lengre tur bød seg. Helt i starten av juli trasket jeg derfor ut fra Målia på Budorfjellet og gledet meg til å endelig oppdage Hedmarksvidda sammen med min datter, Julie, på 12 år. Endeløse, vakre myrer, setergrender, dyreliv og spennende kulturlandskap fikk vi se og erfare underveis. Over Hedmarksvidda, Ringsakerfjellet og opp mot Øyerfjellet møtte vi ikke et eneste menneske på tur. Vi  hadde derfor de koselige ubetjente hyttene helt for oss selv – kun selskap av myggen.Vannpumping på Hedmarksvidda
Vannpumping på Hedmarksvidda Foto: Monica Moer

Etter et par ukers pause fra fjellheimen pakket jeg igjen tursekken og startet ut fra Djupslia på Øyerfjellet helt i slutten av juli. Denne gangen med følge av min spreke mor på snart 70 år. 8 dager på tur og mot det endelig turmålet; Hjerkinn. Vi startet og avsluttet turen i nydelig sommervær, men midt i fikk vi to dager med regn og knappe 3 grader. Da er det godt å være forberedt og ha pakket med seg ull, hansker og lue selvom kalenderen viser juli måned. Fra Øyerfjellet vandret jeg innover vakre Venabygdsfjellet og den følelsen av å gå i åpent fjellterreng er ubeskrevelig når du har vandret nærmere 300 km i skogsterreng. Etter hvert som vi nærmet oss Rondane møtte vi også stadig flere mennesker på tur og det er det som er hyggelig med å bo på DNT sine hytter – det sosiale fellesskapet man får ved å bo sånn er en stor del av turen.

Fra Bjørnholia mønstret min turledervenninne fra Gjerdrum Turlag på, og min mor dro hjemover etter 5 dager på vandring i fjellet med meg. Kremetappene igjennom Rondane videre til Hjerkinn og Dovre er bare magisk. Dette er et fjellområde jeg har gått mye i helt fra jeg var barn, men jeg blir aldri mett på utsikten og omgivelsene. I nydelig sommervær badet vi oss igjennom etappene fra Bjørnholia og nøt hvert øyeblikk av den vakre naturen. I tillegg er det jo luksus å bo på DNT sine betjente hytter og komme frem hver ettermiddag til dusj og deilig middag. Det kjentes litt vemodig å legge ut på siste etappe fra Grimsdalshytta til Hjerkinn. Man kommer inn i en slags turboble når man er på tur over mange dager og da er det alltid trist å kjenne at man snart må ut av bobla. Jeg er stolt av meg selv som har fullført et såpass omfattende turprosjekt og nå går jeg bare her hjemme og grubler på hva neste tur skal bli? Jotunheimstien, Pilemgrimsleden, Norge på langs? Vi får se😊 Følg med på fjellkroken.no

Planlegger du å gjennomføre Rondanestien har jeg følgende tips å komme med:

  • Går helt fint å ta den i etapper, men vær forberedt på endel logistikk. På den andre siden er fordelen at man kan få med seg ulike turvenner på de ulike etappene.
  • Ikke nødvendig å ta med telt da etappene stort sett er lagt opp slik at du kan gå fra hytte til hytte. Partiet nord for Råbjørnhytta og frem til Finnsbråten er litt kinkig, men her er det mulig å finne alternativer via inatur.no eller airbnb.no
  • Veldig nyttig å lese igjennom turrapportene fra tidligere deltakere – her er det masse gode tips. Jeg var så heldig å gå rett etter Svein Blålid så via sosiale medier fikk jeg masse gode råd fra han som lå litt foran meg i løypa.
  • Husk kart & kompass! Viktig å studere kartene nøye i forkant så du vet hvor du skal gå og hvordan terrenget er for hver etappe selvom stien er meget godt merket hele veien. I selve Rondane (fra Eldåbu og nordover) er det liten og svært dårlig mobildekning.
  • Gamasjer og gåstaver anbefales – spesielt når det har vært perioder med mye nedbør
Og mat hører med på tur!
Og mat hører med på tur! Foto: Monica Moer
Utsikt over Venabygdsfjellet
Utsikt over Venabygdsfjellet Foto: Monica Moer

Skrevet av Dag Olav Brækkan 11. september 2019